Sök bostad

Folkbokförd på rätt adress

Folkbokföring

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd på den adress där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig ska du kontakta Skatteverket. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd. Det gäller till exempel olika bidrag (såsom bostadsbidrag, barnbidrag och sjukvård), var du ska betala din skatt och var du ska rösta.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på adressen. Det spelar ingen roll om du har ett förstahandskontrakt är inneboende eller hyr din bostad i andra hand, du ska oavsett vara folkbokförd på den adress där du är bosatt.  Om du inte är folkbokförd på rätt adress  ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i Skatteverkets e-tjänst. Vid flyttanmälan ska du ange ditt lägenhetsnummer som är en del av din adress och består av fyra siffror. Du kan hitta lägenhetsnumret  på din ytterdörr och i ditt kontrakt.

När du som är inneboende eller hyr din bostad i andrahand ska göra en flyttanmälan till Skatteverket ska du inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén, prata med Bobutiken så ser de till att ditt namn kommer upp.

Om du har fått reda på att någon felaktigt folkbokfört sig på din adress ska du vända dig till Skatteverket. Skatteverket gör då en utredning och om utredningen visar att folkbokföringen är felaktig rättas den därefter.


Publicerat: november 4, 2019 | Författare: | Ingen kommentar | Kategori: | Etikett: , ,
« Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Top
Nyhetsbrev