Sök bostad

Information gällande skyddsrum och krisberedskap

Med anledning av kriget i Ukraina är det många som undrar vart man ska söka skydd om Sverige någon gång skulle utsättas för krig. Här har vi samlat information och länkar gällande skyddsrum och krisberedskap.

Skyddsrum

Det finns skyddsrum i en del av Stiftelsen Karlstadshus fastigheter. Du tillhör inte något specifikt skyddsrum utan har rätt att använda dig av vilket skyddsrum du vill, i mån av plats.

För att hitta ditt närmaste skyddsrum kan du gå in på MSB: skyddsrumskarta, klicka på länken nedan:

Skyddsrumskartan

Vad är ett skyddsrum?

Ett skyddsrum är ett rum med förstärkta väggar och dörrar som ska kunna stå emot tryckvågor från bomber, brand och nedfallande bråte från hus som skadats. Skyddsrum ligger ofta i källarplanet och är utrustade med speciell ventilation och luftsluss som ska bidra till att minimera påverkan från till exempel giftiga gaser.

Idag kan ditt skyddsrum vara låst eller användas som till exempel cykelförråd eller källarförråd. Om skyddsrummet behöver användas i krig eller om regeringen har meddelat höjd beredskap, ska skyddsrummet kunna ställas i ordning inom två dygn.

Vad är ett skyddsrum utrustat med?

När det gäller skyddsrumsutrustning varierar det, men grunden är att det bland annat ska finnas kärl att hämta vatten i, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Utrustningen kan se olika ut beroende på skyddsrummets storlek, konstruktion och vilka tekniska bestämmelser som gäller för skyddsrummet.

Om du vill läsa mer om skyddsrum kan du besöka MSB: hemsida, klicka på länken nedan:

Skyddsrum MSB

Allmän krisinformation

Här är några länkar om du vill veta mer om skyddsrum eller krisberedskap:

 


Publicerat: mars 11, 2022 | Ingen kommentar | Kategori: | Etikett: , ,
« Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Top
Nyhetsbrev