Ett grönare Kronoparken
Ett grönare Stiftelsen
Under Våren 2023 kommer vi att köra en informationskampanj på Kronoparken. Detta gör Stiftelsen Karlstadshus tillsammans med Hyresgästföreningen.
Kampanjen handlar om att öka kunskapen kring sopsortering. Vi hoppas att med ökad kunskap om avfall och återvinning få en trivsammare utemiljö och ökad trivsel.
Under åtta veckor kommer ett flygblad att delas ut på respektive område. Varje flygblad har information om avfall och återvinning.
Flygblad 1
Kronoparken är ett bra bostadsområde och det kan bli ännu bättre! Framförallt kan sophanteringen, utemiljön och våra gemensamma utrymmen bli bättre och trevligare. Nu vill hyresgäster, hyresvärd och Hyresgästföreningen skapa den förbättringen med dig! Därför startar vi kampanjen Grönare Kronoparken.
Vad är Grönare Kronoparken?
Grönare Kronoparken är en kampanj som handlar om att vårt bostadsområde ska bli renare, finare och trevligare genom att vi hjälps åt. Kampanjen består av:
• 8 flygblad med information och inspiration. Du får ett varje vecka!
• En Facebooksida där du kan läsa mer och följa det som händer på ditt bostadsområde.
• Aktiviteter för hela familjen som kretsar kring utemiljö och sophantering.
• Möjligheten att påverka ditt boende, tycka till och komma med idéer.
Kontakt
Vill du engagera dig i Kronoparken eller har frågor? Mejla Anna på: anna.hoij@hyresgastforeningen.se
Ett Grönare Kronoparken på Facebook: https://www.facebook.com/groups/174576502114497
Flygblad 2, vad är en förpackning?
När du slänger saker i källsorteringen får du bara slänga förpackningar. Men vad är egentligen en förpackning? Det kan vara svårt att avgöra vad som är en förpackning. En bra regel är att en förpackning har innehållit något annat som du använt eller använder.
Exempel – En glasburk med sylt har använts för att förvara sylt. När sylten är slut slänger du förpackningen – glasburken. Ett glas man dricker ur används som ett verktyg för att dricka, inte som en förpackning. Går glaset sönder ska du slänga det som grovsopor!
Papper! Här slänger du alla förpackningar i kartong och papper. Det kan vara mjölkpaket, flingpaket eller kartonger till mindre saker. Tänk på att kuvert ska slängas i hushållssoporna.
Metall! Här slänger du alla förpackningar i metall som burkar, kapsyler, folie, tuber och spray-burkar.
Tänk på att burkar måste vara fria från lim och kemikalier innan de slängs. Förpackningar märkta med symboler för farligt avfall måste slängas på återvinningsstationen, även om de är tomma!
Tidningar! Här slänger du bara tidningar. Tidningar kan vara nyhetstidningar, reklamtidningar eller magasin. Tänk på att slänga kuvert eller klisterlappar i hushållssoporna.
Plast! Här slänger du alla förpackningar som är i plast. Du kan också slänga plastpåsar och frigolit här.
Tänk på att saker i plast som inte är förpackningar exempelvis leksaker, ska slängas i brännbart på återvinningscentralen.
Färgat och ofärgat glas! Här slänger du glasförpackningar. Tänk på att slänga ofärgat (genomskinligt) glas i sin behållare och färgat glas (exempelvis grönt eller brunt glas) i sin behållare. Dessa två ska aldrig blandas ihop.
Flygblad 3, hur sorterar man sina sopor?
Ibland kan en förpackning innehålla flera olika material. Ett vanligt exempel är förpackningar som har både kartong och plast i sig, till exempel ett mjölkpaket.
Det finns tre smarta sätt att ta reda på hur du ska sortera din förpackning.
• Det står på förpackningen! Idag är det vanligt att det står på din förpackning hur den ska sorteras. Det kan exempelvis stå efter innehållsförteckningen; ”sorteras som plastförpackning” eller ”sorteras som pappersförpackning”.
• Du kan slå upp din förpackning i en sorteringsguide! FTI har en smart sorteringsguide i bokstavsordning. Här finns allt avfall du kan tänkas ha hemma och instruktioner för hur det ska sorteras. För att komma dit, klicka på länken: FTI sortering
• Sortera efter det som väger mest! Om du ändå inte riktigt vet hur du ska sortera en förpackning finns en bra regel; du ska sortera utifrån det material som väger mest. En mjölkkartong består till största del av kartong och väldigt lite plast. Det betyder att du ska sortera den i kartong.
Visste du att värmeljushållaren inte ska sorteras i metallförpackningar? Istället ska du ta med dina värmeljushållare till återvinningsstationen och slänga det som metallskrot. Det är viktigt att du separerar veken från själva kroppen innan du slänger ljushållaren. Veken är nämligen gjord av stål.
Flygblad 4, vad kostar dina sopor?
Det är inte bara miljön och bostadsområdet som blir dåligt av felsorterade sopor -det kostar också väldigt mycket pengar! När du sorterar dina sopor fel måste hyresvärden betala straffavgifter, tillslut får du betala avgifterna med din hyra!
Ett kompostkärl rymmer 370 litermatavfall. Här ser du ett exempel på vad det kostar för din hyresvärd per hämtning, sorterat och osorterat:
370 liter matavfall kostar 3 354 kr/vecka
Om dina sopor sorteras fel klassas de som osorterat avfall. Det räcker med att det ligger en plastpåse i matavfallet för att det ska räknas som osorterat. Avgiften på osorterat avfall är mycket högre än för sorterat avfall:
370 liter osorterat avfall kostar 15 093 kr/vecka
Det här betyder att när du slänger dina saker fel kostar det väldigt mycket extra för din hyresvärd. Varje år när hyran förhandlas för din bostad redovisar hyresvärden sina kostnader. När kostnaden för sopor går upp måste hyresvärden höja din hyra. Det är alltså du och dina grannar som betalar för varje felslängd soppåse!
När stora summor pengar går till att betala sopor kan hyresvärden inte prioritera utemiljö, upprustning av lägenheter eller ny utrustning i tvättstugan.
Det är bara du och dina grannar som kan sänka denna kostnad.
Ju mer du sorterar, ju mindre kostar dina sopor!
Flygblad 5, Återbruk
Att du inte längre vill ha något betyder inte att det är sopor! Om du har saker som fortfarande går att använda kan du återbruka dem. Återbruk betyder att du antingen ger bort dina saker till någon som vill ha dem, eller att du gör om dina gamla saker till nya saker!
Här kan du handla eller lämna in dina saker och kläder för återbruk
• Alla återvinningstationer i Karlstad
• Myrorna, Ramgatan 5
• Rekoroben, Herrgårdsgatan 13
• Röda korset, Drottningggatan 2A
• Gengåvan, Blockgatan 29, för att få möbler hämtade ring: 054-21 14 10
• Solareturen, Spårgatan 3, för att få möbler hämtade ring: 054-540 51 54
Gå till Fritidsbanken, Signalhornsgatan 21, för att låna sport- och friluftsprylar.
Kolla även in appen Swinga i din app-butik! Med Swinga kan du låna och dela prylar med dina grannar.
Varför återbruk?
Återbruk är inte bara bra för miljön det kan också vara bra för den som inte har så mycket pengar men ändå behöver kläder, möbler eller andra saker till sitt hem. Många butiker som säljer återvunna saker skänker också sin vinst till hjälporganisationer over hela världen.
Second hand och cirkelekonomi
Butiker som säljer begagnade kläder brukar kallas för second hand. Dessa butiker tar gärna emot dina gamla kläder och när du ändå är där kan du köpa nya kläder i butiken. Cirkelekonomi betyder att vi, istället för att tillverka och köpa nya saker, återanvänder det vi redan har. I en cirkelekonomi kan flera olika familjer äga och använda en sak i perioder för att sedan ge det vidare till nästa familj. Saker som ingår i en cirkelekonomi kan vara barnkläder, verktyg, cyklar och möbler.
Flygblad 6, Farligt avfall
Det finns avfall som är farligt, både för dig och miljön. I det här brevet berättar vi vilka avfall som är farliga och hur du ska hantera dem.
Om en förpackning har en symbol, som bilden nedan visar, innehåller det farligt avfall. Även om förpackningen är helt tom kan rester av det farliga avfallet finnas kvar. Dessa förpackningar ska alltid sorteras separat och aldrig slängas i vanliga hushållssopor.
Vad gör man med farligt avfall?
Mediciner – gamla mediciner som du inte längre behöver eller vill ha kan du lämna in på apoteket nästa gång du är där. Apoteket ser då till att dina mediciner slängs rätt!
Kemikalier – kemikalier och förpackningar lämnar du in bland farligt avfall på kommunens återvinningscentral. Tänk på att det måste stå på förpackningen vilken typ av kemikalier förpackningen innehåller!
Bilbatterier – bilbatterier slänger du på kommunens återvinningscentral. Det går också att lämna in gamla bilbatterier där du köper ditt nya. Det är väldigt viktigt att bilbatterier inte hamnar i naturen. Syran som finns i batteriet är livsfarligt för djur och människor!
Små batterier – sorteras för sig i batteriholkar.
Tänk på att lysrör är farligt avfall och ska slängas på kommunens återvinningscentral!
Flygblad 7, Dina sopor är ren energi
När du sorterar dina sopor sparar du inte bara på miljön, du sparar också energi! Ju mer du sorterar och slänger rätt, ju mer energi sparar du. Det betyder att det du använder energi till i vardagen kan skapas av dina egna sopor.
Här ger vi några exempel:
• En konservburk som återvinns sparar energi som räcker till 7 timmars Tv-tittande.
• En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn.
• Du kan koka 38 koppar kaffe på energin från din dagstidning.
• En påse matavfall kan bli biogas som räcker till 2,5 kilometers bilkörning
Flygblad 8, Vi fortsätter jobba med miljön i ditt bostadsområde…
Vår informationskampanj med ett infoblad i veckan under 8 veckor har nu kommit till det sista bladet. Men bara för att det slutar komma veckobrev i era lådor slutar inte arbetet med utemiljön och sopsorteringen, det har bara börjat!
Vi hoppas du hjälper till! Det här kan du göra för att förbättra utemiljön, sophanteringen och miljövänligheten i ditt bostadsområde.
Planera en äng i området!
För att blommorna ska blomma måste insekterna finnas! De trivs bra på ängar. Gå ihop med grannar, prata med hyresvärden, och planera för en äng på området!
Hjälp en granne att sortera!
Ser du en granne som har svårt med källsorteringen? Hjälp till! Var inte blyg med att säga till om du ser någon som slänger fel. Om alla hjälps åt kan vi minska kostnaden för våra sopor!
Anordna en vårstädning!
Det är inte alla som har bil men många har. Anordna en gemensam städdag där ni hjälper varandra att köra saker till återvinningstationen.
Använd sociala medier för att byta saker med varandra!
Varför inte använda sidan ”Grönare Kronoparken” som plattform och lägg upp grejer du vill bli av med?
Lär barnen, och dig själv!
Vi måste hjälpas åt att hålla vår utemiljö fin, sortera våra sopor och tänka på miljön. Lär barnen på området hur man gör och utbilda dig själv samtidigt. Vad sägs om en studiecirkel i klimatsmart livsstil? Eller varför inte en sopskola?
« Tillbaka