Sök bostad

Information om asbest

Asbest i kök och på balkong

Stiftelsen Karlstadshus har på Gruvlyckevägen tagit prover bakom kakel i köken och på skivor under fönster på balkongerna och upptäckt att det finns asbest. Vid renoveringen av kök och fönster har man valt att ta bort material som innehåller asbest och ersätter med nya material.

Vad är asbest?

Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen. Asbest i olika former har sedan lång tid tillbaka använts på grund av materialets värdefulla tekniska egenskaper. Genom dessa egenskaper blev asbest vanligt förekommande i byggindustrin.

Är asbest farligt?

Asbest är helt ofarligt när det sitter fast eller är inkapslat. När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en mängd asbestfibrer som svävar i luften eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga sjukdomar.

Rivning av material som innehåller asbest

Eftersom asbest frigörs när man river i det så har Stiftelsen Karlstadshus anlitat en saneringsfirma som är proffs på att hantera asbest på rätt sätt.

I kök

När kaklet i köket ska rivas så utförs det av en saneringsfirma som först täcker in köket på korrekt sätt. De kommer även att ventilera och använda en byggdammsugare som suger in allt damm. Sedan kommer allt material som kan innehålla asbest att tas ut direkt genom fönstret i köket, och vidare ut på byggställningen. När detta arbete pågår får man inte gå in i köket. Saneringen tar cirka 1–2 dagar.

På balkong

Saneringsfirman kommer även att ta bort skivorna på balkongen på ett säkert sätt. De kommer att säkerställa att alla luftintag är stängda när skivorna tas ner. Skivorna kommer sedan att lyftas ut på byggställningen direkt.

Detta är en säker metod för att ta bort material som kan innehålla asbest!

 


Publicerat: mars 31, 2020 | Författare: | Ingen kommentar | Kategori: | Etikett: , ,
« Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Top
Nyhetsbrev