Välkommen till Stiftelsen Karlstadshus. Bostäder för i KarlstadSök bostad hos Stiftelsen Karlstadshus. Bostad i KarlstadStiftelsen Karlstadshus områden i Karlstad

Miljöskolan

Välkommen till Stiftelsen Karlstadshus miljöskola. Här kan du som hyresgäst ta dela av miljötips som är enkla att utföra i din vardag. Att läsa och lära av miljötipsen är ett sätt på hur just du kan göra skillnad.

För att öka kunskapen om miljön erbjuder vi alla vår boende att gå Hållbarhetsskolan. Med hjälp av Riksbyggens Hållbarhetsskola får du många konkreta och effektiva tips på enkla vardagsåtgärder som gör det enklare att ta ansvar för miljön samtidigt som man sparar pengar genom att minska energianvändningen i sin bostad.


Miljötips

Var rädd om avloppet
Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra kemikalier i diskhon eller i toaletten. Man kan lätt tro att reningsverkets filter tar hand om farligheterna men så är det inte. De åker vidare rätt ut i naturen, så du kan få det i dig med nästa kallsup i sommar. Lämna till närmaste återvinningscentral för farligt avfall istället.
Diskhon är endast avsedd för tömning av diskvatten. Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper.

Kyl, frys och disk
Kyl och frys står för nästan en fjärdedel av hushållselen. Ställ in rätt temperatur i både kyl (5 grader) och frys (-18 grader). Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.

Frosta av frysen med jämna mellanrum. Är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet.

En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk. Diskar du istället för hand förbrukar du cirka 100 liter vatten. En bra diskmaskin kan alltså spara hela 29 000 liter vatten per år jämfört med om du handdiskar. Om du funderar på att köpa en diskmaskin fråga alltid din bovärd först så du får rätt uppgifter om hur möjligheterna ser ut i din lägenhet. Det finns variationer på olika bostadsområden för vilken typ av diskmaskin som kan installeras.

Sortera ditt avfall

På Sveriges avfallsportal (www.sopor.nu) finns information om hur, varför och vart du skall sorterar ditt avfall och vad som händer med det sedan. Här finns även länkar till kommunspecifika sidor.

Glöm inte att ta reda på rutinerna som gäller i ditt område, till exempel via din bovärd eller fastighetsägare. Du kan även läsa mer om sophantering hos Stiftelsen Karlstadshus här»

Lämna alla ljuskällor, såsom LED, lågenergi- och glödlampor till återvinningscentralen. Innan glödlampor kunde återvinnas hamnade 25 ton bly av glödlampor på svenska soptippar varje år!

Lämna lösningsmedel och färg till kommunens återvinningscentral och medicin till apoteket.

Lampor

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och släck när ljuset inte behövs.

Om du använder halogenlampor? Tänk på att de drar mer ström än man tror. Undersök om du kan byta ut dina halogenlampor mot LED-lampor.

Ta för vana att dra ur kontakten från vägguttaget i apparater med transformatorer (till exempel halogenlampor och batteriladdare) när de inte används. Du kan också koppla dem till ett grenuttag med strömbrytare.

Ladda ner appen Lampguiden från Energimyndigheten. Här får du hjälp att välja rätt lampa och kan även se hur mycket du sparar på att välja ett energismart val

Publicerat: april 5, 2016

Sök bostad hos oss
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Besök våra områden
Våra områden
Top
Nyhetsbrev