Välkommen till Stiftelsen Karlstadshus. Bostäder för i KarlstadSök bostad hos Stiftelsen Karlstadshus. Bostad i KarlstadStiftelsen Karlstadshus områden i Karlstad

Miljöskolan

Välkommen till Stiftelsen Karlstadshus miljösida. Här kan du som hyresgäst ta dela av miljötips som är enkla att utföra i din vardag. Att läsa och lära av miljötipsen är ett sätt på hur just du kan göra skillnad.

För att öka kunskapen om miljön erbjuder vi alla vår boende att gå Miljöskolan. Med hjälp av Riksbyggens Miljöskola får du många konkreta och effektiva tips på enkla vardagsåtgärder som gör det enklare att ta ansvar för miljön samtidigt som man sparar pengar genom att minska energianvändningen i sin bostad.


Miljötips

Kyl och Frys
Kyl och frys står för nästan en fjärdedel av hushållselen. Ställ in rätt temperatur i både kyl (5 grader) och frys (-18 grader). Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.

Frosta av frysen med jämna mellanrum. Är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet.

En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk. Diskar du istället för hand förbrukar du cirka 100 liter vatten. En bra diskmaskin kan alltså spara hela 29 000 liter vatten per år jämfört med om du handdiskar.

Sortera ditt avfall

På Sveriges avfallsportal (www.sopor.nu) finns information om hur, varför och vart du skall sorterar ditt avfall och vad som händer med det sedan. Här finns även länkar till kommunspecifika sidor.

Glöm inte att ta reda på rutinerna som gäller i ditt område, till exempel via din bovärd eller fastighetsägare. Du kan även läsa mer om sophantering hos Stiftelsen Karlstadshus här»

Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper.

Lämna alla ljuskällor, såsom LED, lågenergi- och glödlampor till återvinningscentralen. Innan glödlampor kunde återvinnas hamnade 25 ton bly av glödlampor på svenska soptippar varje år!

Lämna lösningsmedel och färg till kommunens återvinningscentral och medicin till apoteket.

Lampor

Byt ut dina glödlampor mot lågenergi- och LED-lampor. Idag finns det lågenergilampor som i stort sett har samma form som vanliga glödlampor. En 5 W lågenergilampa ger ungefär samma mängd ljus som en 25 W glödlampa. De är dyrare vid inköpet men de håller mycket längre och drar betydligt mindre el.

Tänk på att halogenlampor drar mer ström än man tror. Undersök om du kan byta ut dina halogenlampor mot LED-lampor.

Se till att du har rätt belysning och rätt styrka på dina lågenergi- och LED-lampor.

Ta för vana att dra ur kontakten från vägguttaget i apparater med transformatorer (till exempel halogenlampor och batteriladdare) när de inte används. Du kan också koppla dem till ett grenuttag med avstämningsknapp.

Du kan spara cirka 700 kr per lampa när du byter ut en glödlampa på 60 watt till en lågenergilampa, beräknad på en lågenergilampas livstid.

Ladda ner appen Lampguiden från Energimyndigheten. Här får du hjälp att välja rätt lampa och kan även se hur mycket du sparar på att välja ett energismart val

Publicerat: april 5, 2016 | Författare:

Sök bostad hos oss
Våra områden
Undrar du över något? Hör av dig
Våra områden
Besök våra områden
Våra områden
Top
Nyhetsbrev